Zahradní skleníky Kinplast

Skleníky Kinplast

Zahradní skleníky Gampre

Zahradní skleníky Sanus

Zahradní skleníky Kinplast

Skleníky Gampre

Skleníky se sklem

Příslušenství pro skleníky

Automatický otvírač okna

Vytápění skleníků

Chovatelské potřeby

Chov slepic

Chov křepelek

Výběhy, klece

Líhně, inkubátory

Zahradní potřeby

Pařeniště

Zavlažování zahrady

Zavlažování skleníků

Zahradní hadice

Jak pěstovat vodní a sladký meloun ve vaší zahradě

Jak pěstovat vodní a sladký meloun ve vaší zahradě

Proč jsou některé melouny tak sladké, zatímco jiné se zdají být vláknité a bez chuti? Chcete-li získat vysoký obsah cukru, musíte udržovat rostliny melounu šťastné po celou sezónu správným množstvím vody, ochranou před chorobami a škůdci a přidáním dalších živin do půdy. Kvalitu melounu může ovlivnit i mimořádně chladné vegetační období. Pěstovat melouny na vlastní zahradě, na balkóně nebo terase má smysl.

Nechte si poradit s pěstováním melounů.

Zakousnutí do šťavnatého plátku čerstvého melounu k létu neodmyslitelně patří. Bez talíře s melounem si jen stěží uspořádáte grilování nebo piknik, protože je to v horkém dni tak osvěžující. Pokud jste vždy sbírali melouny ze supermarketu, vážně vám chybí chuť. Vypěstovat si vlastní a nechat je dozrát na slunci je nutností pro každého opravdového fanouška melounů; budou mít lepší chuť a můžete si jeden vzít přímo ze zahrady na svůj stůl. Vše, co potřebujete, abyste mohli začít, je slunné místo na zahradě a pár semen.

Prvním krokem při pěstování šťavnatých a lahodných melounů je vybrat si druh, který chcete pěstovat. Existují tři hlavní druhy: raná sezóna, hlavní sezóna a vodní melouny bez semen. Zrání trvá nejkratší dobu, asi 70 až 75 dní. Meloun hlavní sezóny je větší a jeho zrání trvá déle, obvykle 80 až 90 dní.

Bezsemenné vodní melouny jsou zajímavým cvičením v genetice rostlin. Šlechtitelé rostlin provedou několik křížení, aby vytvořili semena pro rostliny vodních melounů, které samy nemohou produkovat semena, ale mohou růst, když jsou jejich květy opylovány z běžných nasazených melounů rostoucích poblíž. Bezsemenné vodní melouny rostou jako jiné druhy vodních melounů, ale protože nejsou zaneprázdněni vkládáním energie do produkce semen, bezsemenné druhy jsou často sladší a réva se během léta stává živější.

Kde zasadit meloun

Zasaďte melouny do oblasti, kde je plné slunce. Vodní melouny potřebují bohatou půdu, která je dobře odvodněná a písčitá. Nejlépe rostou s hodnotou pH mezi 6,0 a 6,5, což je velmi úzký rozsah. Před přidáním kompostu nebo hnojiva otestujte půdu, abyste věděli, zda potřebujete přidat nějaké živiny a v jakém množství. Jak a kdy zasadit meloun Melouny můžete zasít přímo do připraveného zahradního záhonu, když je teplota půdy vyšší než 25 ° C. Semena zasaďte 2 cm hluboko.

Jakmile meloun začne produkovat květy, klíčem k nasazování plodů je opylení včelami. Vyhněte se postřikům na létající hmyz; chemikálie mohou zabít prospěšné brouky, které vaše rostliny potřebují.

Nezačínejte sázet semena melounu příliš brzy, protože velké rostliny se špatně přesazují do zahrady. Po vysazení nemají melouny rády narušování jejich kořenů.

Tipy na péči o vodní meloun

Ať už máte rádi časnou sezónu, hlavní sezónu nebo vodní melouny bez semen, pěstování vlastního melounu je super jednoduché. Ujistěte se, že vaše rostliny melounu budou po celou sezónu spokojené se správným množstvím vody, ochranou před chorobami a škůdci a přidáním dalších živin do půdy.

Světlo

Vodní melouny potřebují plné slunce – nejlépe 8 až 10 hodin přímého slunce – aby prospívaly a produkovaly ty nejsladší melouny.

Půda a voda

Melouny rostou nejlépe v bohaté, dobře odvodněné půdě s pH mezi 6,0 a 6,5.

Chcete-li potlačit plevel a udržet půdu vlhkou, aplikujte vrstvu organického mulče kolem melounů. Často ručně trhejte plevel, dokud je malý; pokud počkáte, až bude plevel velký, jeho velký kořenový systém by mohl narušit mělké kořeny melounu.

Zalévejte rostliny vodního melounu pravidelně, když jsou mladé. Rostliny melounu obvykle potřebují dost vody, aby půda zůstala vlhká, ale ne mokrá. Pokud vám každý týden neprší dostatek, ujistěte se, že dáte rostlinám další nápoj.

Teplota a vlhkost

Vodní melouny rostou nejlépe v dlouhých horkých létech, která dosahují 28 °C nebo vyšších. Pokud jsou léta krátká nebo chladná, zvažte položení černého plastu na půdu kvůli izolaci. Udělejte v krytu několik otvorů, aby se vlhkost dostala ke kořenům rostlin.

Vodní melouny rostou stejně dobře při jakékoli vlhkosti, pokud je půda dobře odvodněná.

Hnojivo

Vodní melouny přihnojujte hned po přesazení do zahrady nebo když se z nich vyvinou robustní sazenice, pokud rostou ze semen. Během vegetace ještě dvakrát přihnojit. Melouny mají rády malé množství hnojiva po delší dobu. Granulovaná hnojiva aplikujte každých šest týdnů nebo kapalná hnojiva každé dva týdny podle návodu k produktu.

Protrhávání

Není třeba prořezávat liány melounu. Odstranění poškozených nebo shnilých plodů z melounů však umožňuje rostlině nasměrovat více energie na produkci zdravých plodů.

Zalévání a přesazování

Balkonoví zahrádkáři nebo ti s malými zahrádkami mohou pěstovat meloun v nádobě. Vyberte si velkou nádobu – 10 až 20 litrů nebo větší – s vynikající drenáží a naplňte ji lehkou zeminou z květináče, ne těžkou zahradní zeminou. Vyberte kompaktní odrůdu melounu, která produkuje drobné ovoce. Nesnažte se pěstovat velké odrůdy melounů v malé nádobě. Zasaďte tři semena 2 cm hluboko (nebo přesaďte sazenice), jakmile pominou všechny možnosti mrazu a dobře zalijte. V oblastech, kde je omezený prostor, postavte teepee nebo mřížovinu na podporu. Budete muset vycvičit liány na podporu, jak rostou. Poté, co se ovoce vytvoří, potřebují také podporu, jako je tkanina pod každým melounem. Rostlina na konci sezóny odumírá, takže není potřeba přesazování.

Škůdci a problémy

Rostliny vodního melounu jsou náchylné k mnoha stejným škůdcům jako jiné zahradní rostliny, včetně mšic, roztočů, třásněnek, brouků a červců. Hledejte organická řešení, jako je insekticidní mýdlo, nebo fyzicky odstraňte velké škůdce a pusťte je do mýdlové vody. Na rostlinu s ovocem, které plánujete jíst, nechcete používat žádný pesticid.

Pokud jsou hmyzí škůdci velkým problémem, zakryjte mladé rostliny kryty řádků. Odstraňte kryty řádků, když melouny začnou kvést, protože mohou zabránit opylení.

Jak množit meloun

Nejlepší způsob, jak pro domácí zahradníky množit rostliny melounu, je semeny sklizenými z existující rostliny. Sklizeň semene z melounu zakoupeného v obchodě s potravinami není obvykle úspěšná, protože komerční melouny se sklízejí před dozráním semen. Semena po sklizni melounu nepokračují ve zrání.

Chcete-li sklidit semeno z melounu na zahradě, počkejte, dokud meloun nedozraje za bod, kdy by byl sklizen ke konzumaci. Než meloun utrhnete, počkejte, až kudrnatý úponek v jeho blízkosti zcela uschne, a uložte jej na dva až tři týdny na chladné a suché místo. Poté vydlabejte semínka a dužinu a vložte je do nádoby s vodou. Zdravá semena klesnou ke dnu a semena, která nejsou životaschopná, spolu s většinou dužiny vyplavou nahoru. Získejte zdravá semena a opláchněte z nich zbývající dužinu. Semena položte na papírový ručník na slunné místo na týden, aby se vysušila. Po oteplení je pak vysaďte na zahradu nebo je začněte doma před jarními mrazíky.

Jak získat sladké melouny

Proč jsou některé melouny tak sladké, zatímco jiné se zdají být vláknité a bez chuti? Chcete-li získat vysoký obsah cukru, musíte udržovat rostliny melounu šťastné po celou sezónu správným množstvím vody, ochranou před chorobami a škůdci a přidáním dalších živin do půdy. Kvalitu melounu může ovlivnit i mimořádně chladné vegetační období.

Jak pěstovat vodní melouny bez semen

Vodní melouny bez semen nemusí klíčit tak dobře jako jiné vodní melouny, takže začněte více semínek, než potřebujete, uvnitř v rašelinových květináčích. Jakmile je přesadíte do zahrady, postupujte podle stejných pokynů jako u vysazených melounů. Bezsemenné vodní melouny potřebují k produkci pyl semenného typu, takže poblíž zasaďte semennou odrůdu.


TOPlist