Zahradní skleníky Kinplast

Skleníky Kinplast

Zahradní skleníky Gampre

Zahradní skleníky Sanus

Zahradní skleníky Kinplast

Skleníky Gampre

Skleníky se sklem

Příslušenství pro skleníky

Automatický otvírač okna

Vytápění skleníků

Chovatelské potřeby

Chov slepic

Chov křepelek

Výběhy, klece

Líhně, inkubátory

Zahradní potřeby

Pařeniště

Zavlažování zahrady

Zavlažování skleníků

Zahradní hadice

Chcete začít chovat králíky?

Chcete začít chovat králíky?

Jak začít s chovem králíků? 

Chov králíků není tak snadný, jak se na první pohled může zdát. Vyžaduje váš volný čas, odhodlanost a trpělivost. Než se pro chov králíků rozhodnete, měli byste si vybrat vhodné plemeno a připravit vhodné potřeby pro chov. Veškeré potřeby pro chov králíků najdete v našem e-shopu, v kategorii chov králíků. 

Jak docílit toho, že chov bude úspěšný?

To záleží na mnoha faktorech. Prvním krokem je pořízení vhodné králíkárny. Králíkárna by měla být dostatečně bytelná, stabilní a z vhodného, nezávadného materiálu. Měla by být orientována na jih či jihovýchod.

Chov králíků je možný v zimě i v létě. Králíkům vadí více velké teplo než velká zima. Pro králíkárnu je lepší místo tam, kde vychází slunce. Do kotců tak svítí dopoledne, kolem poledního se přehoupne na druhou stranu a nepraží do nich přímo. V případě, že nemáte možnost králíkárnu nebo kotec směrovat na jihovýchod, můžete si pomoci různými zástěnami, stříškami nebo roletami.

V teplém období je praktická i ohrádka pro králíky, která se dá libovolně přemístit. Králíci v ní mají více prostoru pro pohyb a neustálý přístup k čerstvé trávě.

Čím by měly být kotce pro králíky a králíkárny vybaveny?

Krmítko, miska

V každé králíkárně musí být instalována krmítka pro králíky nebo misky. Misky pro králíky by měly být těžké a stabilní, aby je králíci nemohli převrhnout. Musí být snadno udržovatelné a nepropustné. 

Napáječka

Nejhygieničtějším způsobem napájení je používání napáječek, které jsou konstruované jako ventilové, miskové či tlačítkové. Napáječky pro králíky jsou praktické, čisté a z pohledu chovatele velmi pohodlné, protože se snadno udržují, doplňují a v neposlední řadě - králíci je nemůžou vylít. V zimním období doporučujeme vyhřívanou napáječku, která zajistí, že voda uvnitř nezamrzne.

V případě většího chovu, je velmi oblíbený napájecí systém pro králíky. Ten je složen z velkého zásobníku vody, která je pomocí hadiček a ventilů rozvedena do jednotlivých kotců.

Jesle

Nedílnou součástí králíkáren a kotců jsou i jesle pro králíky s možností plnění senem buď shora anebo z boku. Jesle na seno se vyrábí z různých materiálů.

Jaké je nejvhodnější krmivo pro králíky?

Králík přijímá malé množství krmiva až 30 x denně a až 65 % ho přijme v noci. Proto se doporučuje podávat krmivo nejméně 3 x denně a večer podat větší množství krmné dávky. Krmná dávka by měla uspokojovat potřeby králíků dle kategorie, věku a živé hmotnosti. Při výživě králíků dbejte na to, aby zbytečně neztučněli. Samozřejmostí by měl být neomezený přístup k pitné vodě.

Volba nejvhodnějšího krmiva je řízena tím, že králík je býložravec. Krmnou dávku seskládejte z objemných a jadrných krmiv. Šťavnatým objemným krmivem je především zelená píce. Využívají se luční porosty, jetel a vojtěška. Z okopanin jsou pro králíky vhodné krmná mrkev, krmná řepa, cukrovka a brambory.

Zásadní pro výživu králíků je suché objemné krmivo, tedy seno, především pro vysoký obsah vlákniny, která je pro ně nezbytná z hlediska trávení. Objemné suché krmivo lze charakterizovat jako krmivo s minimální vlhkostí a nízkým obsahem živin a energie. Tuto definici splňují pouze seno a sláma.

Jadrnou složku krmiva pro králíky tvoří hlavně obiloviny, vhodný je oves, ječmen, pšenice. Nejčastěji se zkrmuje ječmen. Pšenice by měla činit maximálně 20 % z celkového množství zrnin. Obiloviny můžete doplnit i luštěninami, např. hrachem, bobem a olejninami jako jsou lněné semínko a slunečnice. Olejniny příznivě ovlivňují kvalitu srsti. Jadrnou složku můžou úplně nebo částečně nahradit granule pro králíky.

Velká část chovatelů používá granulované krmivo pro králíky. Pro tyto případy jsou k dostání kompletní nebo doplňkové krmné směsi pro králíky. Kompletní krmná směs pro králíky obsahuje všechny potřebné komponenty a všechny potřebné živiny. Je potřeba ji doplnit pouze vodou a senem. Jakékoliv přilepšení ke kompletní krmné směsi je spíš na škodu. Opakem je doplňková krmná směs, kterou podáváme k tradičnímu krmivu na přilepšenou.

Při koupi krmných směsí si dejte pozor, v jaké kategorii jsou zvířata, pro která nakupujete. Jiné složení potřebuje králík během výkrmu, jiné vyžaduje kojící samice atd. K dostání jsou i granule s obsahem antikokcidiostatik. Tato léčiva jsou prevencí proti kokcidióze.

Jaké používat minerální doplňky?

Pro zdraví vašeho chovu je doporučováno využívat také minerální doplňky a lizy pro králíky. Jejich úkolem je doplnit vitamíny a stopové prvky v potravě. Pro podporu imunity a reprodukce králíků je např. RABITIN, který obsahuje specifický komplex látek s L-karnitinem pro odchov mladých králíků a zvýšení jejich užitkovosti.

I OPTIMIN je výborným doplňkem výživy zvířat v zajetí, která nemohou využít přirozeného výběru potravy dle aktuálních potřeb jejich organismu, které se navíc mění např. s věkem, požadavkem na vysokou užitkovost apod. Podporuje imunitní systém a enzymatickou činnost.

Králíci nejsou chováni jen na maso, ale jsou to i domácí mazlíčci vhodní do bytu. Tito králíci vyžadují jinou péči. Ve většině případů jsou chováni v přepravní kleci, kde mají veškeré vybavení: misku, napáječku, jesle na seno, seno, hračky, minerální doplňky, pamlsky, pelíšky, stelivo, hobliny atd. Pro chov domácích králíků, jakožto mazlíčků je vhodné také jiné krmivo, které má specifické složení, krmivo obsahuje často vojtěšku, kukuřičné vločky, hrachové vločky, svatojánský chléb, mrkev, oves celý a další. 

případy jsou k dostání kompletní nebo doplňkové krmné směsi pro králíky. Kompletní krmná směs pro králíky obsahuje všechny potřebné komponenty a všechny potřebné živiny. Je potřeba ji doplnit pouze vodou a senem. Jakékoliv přilepšení ke kompletní krmné směsi je spíš na škodu. Opakem je doplňková krmná směs, kterou podáváme k tradičnímu krmivu na přilepšenou.

Při koupi krmných směsí si dejte pozor, v jaké kategorii jsou zvířata, pro která nakupujete. Jiné složení potřebuje králík během výkrmu, jiné vyžaduje kojící samice atd. K dostání jsou i granule s obsahem antikokcidiostatik. Tato léčiva jsou prevencí proti kokcidióze.

Jaké používat minerální doplňky?

Pro zdraví vašeho chovu je doporučováno využívat také minerální doplňky a lizy pro králíky. Jejich úkolem je doplnit vitamíny a stopové prvky v potravě. Pro podporu imunity a reprodukce králíků je např. RABITIN, který obsahuje specifický komplex látek s L-karnitinem pro odchov mladých králíků a zvýšení jejich užitkovosti.
OPTIMIN je výborným doplňkem výživy zvířat v zajetí, která nemohou využít přirozeného výběru potravy dle aktuálních potřeb jejich organismu, které se navíc mění např. s věkem, požadavkem na vysokou užitkovost apod. Podporuje imunitní systém a enzymatickou činnost.

Králíci nejsou chováni jen na maso, ale jsou to i domácí mazlíčci vhodní do bytu. Tito králíci vyžadují jinou péči. Ve většině případů jsou chováni v přepravní kleci, kde mají veškeré vybavení: misku, napáječku, jesle na seno, seno, hračky, minerální doplňky, pamlsky, pelíšky, stelivo, hobliny atd. Pro chov domácích králíků, jakožto mazlíčků je vhodné také jiné krmivo, které má specifické složení, krmivo obsahuje často vojtěšku, kukuřičné vločky, hrachové vločky, svatojánský chléb, mrkev, oves celý a další. 

TOPlist