Zahradní skleníky Kinplast

Skleníky Kinplast

Zahradní skleníky Gampre

Zahradní skleníky Sanus

Zahradní skleníky Kinplast

Skleníky Gampre

Skleníky se sklem

Příslušenství pro skleníky

Automatický otvírač okna

Vytápění skleníků

Chovatelské potřeby

Chov slepic

Chov křepelek

Výběhy, klece

Líhně, inkubátory

Zahradní potřeby

Pařeniště

Zavlažování zahrady

Zavlažování skleníků

Zahradní hadice

Klíčení semínek a výsadba bylinek, malý krok k velké úrodě.

Klíčení semínek a výsadba bylinek, malý krok k velké úrodě.

Semínkem všechno začíná! Pokud jste se právě rozhodli začít s pěstováním vlastních bylinek, mohlo by se vám pro začátek hodit několik praktických tipů, jak to dělat správně. Také vám doporučíme pár zajímavých produktů, které zefektivní vaše úsilí a položí základ k perfektnímu růstu i šťavnatým sklizním.

Zatímco indoor pěstitelé sází bez omezení v jakoukoli roční dobu, outdoor zahradníci musí netrpělivé očekávat jarní měsíce. Rostliny se dají rozmnožovat různými způsoby, ale hobby pěstitelé bylinek a zeleniny obhospodařují na svých zahrádkách hlavně plodiny ze semínek, předpěstovaných sazenic nebo řízků.

Jak na jednoduché klíčení semínek?

Růst a kořenový systém vyklíčených mladých rajčat v různých sadbovacích médiích

Výsadba bylinek do zeminy a půdních mixů

Pokud plánujete pěstovat bylinky v zeminovém substrátu, můžete využít ekologické sadbovací tablety Jiffy. Ty tvoří směs rašeliny a zeminy, navíc je obohacena o malé množství živin. Kompaktní tableta Jiffy je vzdušná, perfektně drží vlhkost i tvar a nabízí ideální prostředí pro bezproblémový vývoj mladých rostlinek. Svůj objem zvýší po důkladném navlhčení až 7x! Jakmile má rostlinka rozvinutý kořenový systém, stonek a základní lístky, můžete tabletu přesadit do větší nádoby se zeminou, se kterou během pár dní splyne.

Na stejném principu fungují ekologicky rozložitelné sadbovací kostky Eazy Plug, o kterých jsme podrobně psali v článku Dokonalé zakořenění s minimálním úsilím nebo rašelinové válečky Root Riot. Ty obsahují kromě živin i prospěšné houby. Všechny sadbovací média jsou dostupná včetně sadbovačů.

V našem testu sadbovacích médií, ve kterém jsme porovnávali úspěšnost klíčení semínek rajčat, se jako nejlepší ukázaly právě kostky Eazy Plug.

temném, ale ne chladném, místě. Jakmile se ze semínka stane mladá rostlinka, bude se hodit osvětlení s vysokou teplotou chromatičnosti kolem 9500 K. V následující růstové fázi budete potřebovat modrobílé světelné spektrum (cca 5000-6000 K).

Nedostatek vlhkosti

Semínka určitě potřebují dostatečnou vláhu, a proto je pro ně suché prostředí smrtící. Nezapomeňte, že ani příliš vlhké prostředí jim nesvědčí. Nebezpečím hlavně pro mladé rostlinky je také sucho, horko a další abiotické stresy.

Určitě doporučujeme pravidelně používat teploměr a vlhkoměr.

Přelití a nadbytek vody

Pokud to s vodou přeženete, můžou semínka zplesnivět. Sazenice pak vyžadují nejen vlhký substrát, ale i určitou relativní vlhkost vzduchu mezi 70-80% RH.

Nízká teplota

Semena naprosté většiny bylinek nebo plodin vyžadují pro správné naklíčení teploty v rozmezí cca 20-25° C, někdy i více. Určitě je nenechte klíčit v chladnějším prostředí. Stejně tak sazenice, kterým se nejlépe daří v teplotách mezi 24-28° C. Nižší teploty zpomalují růst.

TOPlist