Líhnutí kuřat
Líheň pro kuřata: Jak postupovat při domácím odchovu?
Návod líhnutí kuřat, drůbeže a jiného ptactva. Čas na líhnutí právě nadchází. Líheň kuřat, kachen, křepelek, housat, krůt a jiného ptactva je ideální pomůckou každého chovatele, který se věnuje odchovu drůbeže. Pokud slepice, krůta či jiný druh drůbeže z nějakého důvodu nesedí na vejcích, je elektrický umělý domácí inkubátor kuřat či jiné drůbeže výborným řešením. Líhně Covina jsou také vhodné pro líhnutí či dolíhnutí vajec plazů.
Příprava vajec do líhně:
Při výběru vajec do líhně vybírejte vejce čistá, při líhnutí vajec při inkubační teplotě a vlhkosti může dojít k infekci organickým materiálem. Například krví, výkaly, zeminou.
Další důležitým faktorem pro výběr vajec pro inkubaci je teplota. K líhnutí v inkubátoru by se neměly používat vejce, která byla vystavena teplotám nad +26 °C nebo nižším než +5 °C. Pokud je vejce vystaveno teplotám mimo toto rozmezí zárodek uhyne.
Vejce by se měla vložit do inkubátoru mezi druhým a sedmým dnem od snesení. Pokud jsou vejce starší, šance na vylíhnutí se rapidně snižují.
Před začátkem líhnutí vejce ohřejte na pokojovou teplotu a až poté je vložte do líhně.
Výběr inkubátoru:
Námi nabízené líhně Covina jsou vyráběny renomovanou italskou společností pocházející z Itálie a velmi dobře slouží k líhnutí jak kuřat, drůbeže tak i plazů. Při výběru líhně pro drůbež je pro výběr důležité vědět počet vajec, která budete chtít líhnout a zda budete vejce chtít otáčet manuálně nebo pomocí motoru. Veškeré inkubátory jsou vybaveny polohovacím roštem, který je možné několik dní před vylíhnutím kuřat vyjmout a vejce ponechat k dolíhnutí. Inkubátory Covina mají integrovaný termostat a lze je plnit vodou z vnější strany. Pro hobby chovatele drůbeže je v nabídce dále mini líheň Covina 12, která je vybavena malou žárovkou zajišťující ohřev. Jistě bude také užitečná prosvětlovačka vajec ke zjištění stavu a vývoje plodu ve vejci.
Vejce je třeba pravidelně obracet! Do lísek líhní s přirozenou výměnou vzduchu (tzv. stolových) nebo do předlíhně líhní s nucenou ventilací vkládáme vejce, která odpovídají požadavkům kladeným na násadová vejce. Vejce od okamžiku vložení do líhně až do 19. dne musíme minimálně dvakrát denně obracet o 180° místo kvočny. Jako pomůcku při obracení si můžeme vejce označit na jedné straně obyčejnou měkkou tužkou. Doporučujeme výběr líhně omezit na plně automatické – s motorem, které otáčí vejce kdy mají. Teplota v líhni je 37,6–37,8 °C, do 19. dne musí být relativní vlhkost při líhnutí 60–75 % a po přeložení do dolíhně ji zvýšíme na 75–80 %. V dolíhni vejce již neobracíme.
*Ilustrační fotografie, Podívejte se na doporučené líhně Covina!
Výběr vajec:
K umělému líhnutí používáme pouze vejce, která splňují předpoklady, že se z nich vylíhnou životaschopná mláďata. Vejce musí pocházet od zdravých nosnic, musí být oplozená, pravidelného tvaru a musí mít standardní velikost, která je stanovena pro jednotlivé druhy a jednotlivá plemena.
- Při výběru vajec do líhně vybírejte vejce čistá, při líhnutí vajec při inkubační teplotě a vlhkosti může dojít k infekci organickým materiálem. Například krví, výkaly, zeminou.
- Další důležitým faktorem pro výběr vajec pro inkubaci je teplota. K líhnutí v inkubátoru by se neměly používat vejce, která byla vystavena teplotám nad +26 °C nebo nižším než +5 °C. Pokud je vejce vystaveno teplotám mimo toto rozmezí zárodek uhyne.
- Vejce by se měla vložit do inkubátoru mezi druhým a sedmým dnem od snesení. Pokud jsou vejce starší, šance na vylíhnutí se rapidně snižují.
- Před začátkem líhnutí vejce ohřejte na pokojovou teplotu a až poté je vložte do líhně.
- K líhnutí se nehodí kulovitá vejce, protože mají málo bílku, ani vejce abnormálně velká a protažená, která mohou mít více žloutků.
- Povrch vajec musí být čistý, hladký, bez zjevných i skrytých prasklin.
Jaké by mělo být prostředí v líhni?
Správný průběh líhnutí předpokládá kontrolu a regulaci teploty, vlhkosti a cirkulace vzduchu, vhodné uložení vajec a jejich obracení. Chod líhně musí být přesný a spolehlivý, líheň musí být dobře čistitelná. Dbáme na to, aby materiál skříně na líhnutí dobře tepelně izoloval a na vnitřní ploše byl odolný proti vlhkosti.
Teplo vytvářejí topná tělesa, která regulujeme provozním a pojistným termostatem. Teplotu uvnitř líhně průběžně kontrolujeme vestavěným teploměrem, pokud není líheň vybavena přesným digitálním měřením.
Vlhkost v líhni převážně zajišťuje odpařování vody ze dna líhně nebo přídavný zvlhčovač. Lze ji zvýšit kropením vajec teplou vodou nebo mlžením; její hodnoty kontrolujeme vlhkoměrem.
Větráním líhně zajišťujeme rovnoměrnou teplotu, přívod kyslíku vyvíjejícím se zárodkům a odvod jimi vyprodukovaného kysličníku uhličitého. Potřeba kyslíku a tvorba kysličníku uhličitého se zvyšuje se stářím zárodků. Do předlíhně se 100 vejci je nutné dodat za hodinu 0,9 m3 čerstvého vzduchu, do dolíhně 1,1 m3. Vyšší koncentrace kysličníku uhličitého totiž snižuje líhnivost.
Nejčastější příčiny neúspěchu při domácím líhnutí kuřat:
- Vleklé líhnutí, slabá kuřata – příčina: avitaminóza D.
- Kadeřavé opeření, lepkavost, ochrnutí krku a nohou – příčina: avitaminóza B2.
- Opožděné klování, slabá kuřata se špatnou pigmentací – příčina: avitaminóza A.
- Brzké, ale vleklé líhnutí, kuřata malá se slepeným puchem, pupek špatně uzavřený – příčina: dlouhodobé přehřátí.
- Líhnutí opožděné, vleklé, kuřata slabá, špatně stojí na nohou – příčina: nedohřátí.
- Líhnutí opožděné, kuřata špinavá, puch, špatně pigmentovaná – příčina: nadměrná vlhkost.
- Naklování ztížené, líhnutí uspíšené, kuřata a skořápky suché – příčina: nedostatečná vlhkost.
- Naklování skořápky na špičatém konci vejce, lepkavost – příčina: nedostatečná výměna vzduchu.
- Opožděné líhnutí, kuřata slabá – příčina: dlouhodobé skladování vajec.
- Uspíšené líhnutí – příčina: přehřátí vajec.
Další vybavení k chovu slepic, králíků a křepelek pro inspiraci
*Některé vyobrazené doplňky naleznete na našich stránkách v Chovatelských potřebách a výrobě pro chovatele! Více informací o konkrétním produktu se zobrazí po kliknutí na obrázek.